Achtergrondverhaal

 

Het vredelievende buitenaardse volkje de Taalmonsters had een missie. Elk Taalmonster zou een taal leren van een land op de planeet aarde, ze wilden naar de aarde vliegen en de mensen op aarde vertellen over hun superschone en onbeperkte energie. Helaas stortte het ruimteschip onderweg naar Nederland neer door een communicatieprobleempje. Kun jij de Taalmonsters helpen? Zoek in jouw dorp of stad naar de Taalmonsters met behulp van een app, stel de Taalmonsters gerust in de door hen geleerde taal en zorg ervoor dat ze allemaal weer kunnen terugkeren naar het ruimteschip zodat ze hun missie alsnog kunnen voltooien.

De Taalmonsters hebben zich uit voorzorg en voor hun eigen veiligheid opgesloten in voetgangersborden in jouw dorp of stad. Met een speciale technologie zorgen ze ervoor dat ze door mensen niet gezien kunnen worden. Gelukkig kun jij een speciale app op je telefoon of tablet zetten waardoor je ze wel kunt vinden.

Hoe werkt de app?

 

De Monstertaal app is een augumented reality game (AR). Hierbij worden beelden over het beeld van een telefoon- of tabletcamera heen gegenereerd waardoor men dingen kan zien die er in het echt niet zijn. Het speltype is vergelijkbaar met Pokémon GO, waarbij op allerlei locaties fictieve Pokémon verzameld kunnen worden. Ook de Taalmonsters moeten verzameld worden zodat ze terug kunnen naar hun ruimteschip. Een Taalmonster laat zich echter niet zo makkelijk vangen. Om zijn vertrouwen te winnen moet je hem geruststellen.

Scan met je telefoon of tablet een voetgangersbord, beantwoorden de vragen goed en bevrijd alle 20 Taalmonsters! Ieder van de 20 Taalmonsters zal je een vraag stellen in een buitenlandse taal. Je moet uitzoeken welke taal het is aan de hand van een multiple-choice vraag. Hierbij kan ook een audiofragment beluisterd worden. Daarna moet je de vertaalde woorden in de goede volgorde plaatsen. De vertaalde woorden staan al in beeld en moeten op de juiste plaats gesleept worden. Als deze antwoorden goed zijn mag je het Taalmonster verzamelen. Is het antwoord niet goed dan verstopt het Taalmonster zich weer en moet je hem opnieuw zien te vinden.

 

Bekijk ook deze instructiefilm over het gebruik van de app:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Let op: ieder Taalmonster zit in een ander voetgangersbord verstopt, je moet dus 20 verschillende voetgangersborden vinden. De minimale afstand tussen de borden moet 50 meter zijn. Zijn er in jouw omgeving niet voldoende verkeersborden? Je kunt het plaatje van een voetgangersbord hierboven downloaden en printen en je eigen route uitstippelen.

Downloaden

Zoek in de App Store / Google Play Store op "Monstertaal" of gebruik de volgende links om het spel te downloaden:

Het Talen4all-project is een project

van NHL Stenden Hogeschool

en wordt gefinancierd door

de Provinsje Fryslân